Nemáte pohanku zrovna v lásce? To je škoda, protože kromě jiných vzácných látek obsahuje také zinek, který v současné době infekcí potřebujeme jako sůl. Posiluje totiž naši obranyschopnost a zabraňuje uchycení a následné množení virů ve sliznicích.
ODKUD VLASTNĚ POCHÁZÍ?
Pohanka je plodina pocházející z Asie, odkud se postupně rozšířila do Japonska, Evropy i do Severní Ameriky. Na území dnešní České republiky se pěstovala již ve 12. století a v 16. století patřila dokonce mezi nejoblíbenější potraviny. I když časem upadla v zapomnění, dnes její popularita opět roste.
OBSAH ZDRAVÍ PROSPĚŠNÝCH LÁTEK
Pohanka je velice prospěšná lidskému organizmu. Obsahuje totiž celou řadu vitamínů a minerálních látek důležitých pro zdraví (vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, měď, mangan a zinek). Pohanka je cenným zdrojem vlákniny, patří k bezlepkovým potravinám a je tudíž vhodná také pro celiaky.
VLIV NA ZDRAVÍ
Nejznámější je asi obsah rutinu, který má léčivý účinek na cévy, zajišťuje jejich pružnost a léčí chorobné cévní změny. Spolu s vitamínem C snižuje riziko trombózy, mozkové mrtvice, či infarktu. Velké množství zinku obsaženého v pohance posiluje obranyschopnost sliznic, zejména v chřipkovém období. Pravidelná konzumace pohanky snižuje tlak, hladinu cholesterolu, uklidňuje žaludeční a dvanáctníkové vředy a celkově zlepšuje funkci trávícího systému. Důležitým prvkem je také cholin, který regeneruje jaterní buňky poškozené chorobami a alkoholem a pomáhá odbourávat nahromaděný tuk v játrech.
JAK JI SPRÁVNĚ PŘIPRAVIT?