Máte rádi červenou řepu?

Možná se teď ušklíbnete, protože si představíte rudé kostičky v kyselém nálevu, které jsme dostávali k rýži s masem plovoucím v tzv. UHO omáčce ve školní jídelně a vůbec nám nechutnaly. Zbavte se předsudků a určitě tuto velice zdravou zeleninu nezavrhujte! Má totiž tolik vynikajících účinků na naše zdraví, že by byla škoda ji nevyzkoušet.

ČERVENÁ ŘEPA A ZDRAVÍ

V červené řepě najdeme důležité minerální látky jako je železo, vápník, fosfor, hořčík, měď, draslík nebo zinek. Její pravidelná konzumace zlepšuje krvetvorbu, léčí anémií, a podporuje pevnost a pružnost cév a celkově je ozdravuje. Je to úžasný detoxikační prostředek, čistí tělo od těžkých kovů a radioaktivních látek a je cenným pomocníkem při léčbě rakoviny. Regeneruje organismus po chemoterapií a radioterapií a má dokonce i přímý vliv na zmenšování některých nádorů.
Tato zelenina je výborným pomocníkem při dně, revmatismu, ale také při léčbě ekzémů, lupénky a dalších kožních problémů. Pomáhá regenerovat játra poničená drogami, léky, alkoholem nebo po žloutence. Zlepšuje krevní oběh, snižuje cholesterol a je vhodná při veškerých kardiovaskulárních onemocněních jako je srdeční ischemie, vysoký krevní tlak nebo arterioskleróza. Je doporučována pro maminky před početím a v těhotenství, protože její konzumace dodává potřebnou výživu a chrání před vrozenými vadami plodu.