V září bychom měli podpořit funkci sleziny a slinivky, jsou podle čínské medicíny na sklonku léta nejoslabenější. Slezina hraje nezastupitelnou roli v našem imunitním systému, zajišťuje tvorbu protilátek, souvisí s lymfatickým systémem a krvetvorbou. O správnou funkci trávícího a endokrinního systému pečuje zase slinivka. Jinými slovy, pokud tyto orgány nemáme v pořádku, můžeme očekávat různé zdravotní problémy s trávením, cukrovkou, častými infekcemi, se sliznicemi -afty, opary, koutky, polypy...
PROČ TOMU TAK JE?
Slezina a slinivka vzájemně spolupracují a je zajímavé, že v čínské medicíně jsou dokonce považovány za jeden orgán. Co udělá těmto orgánům radost, jak je můžeme posílit a regenerovat? Především je dobré znát jejich orgánové hodiny:
- vrchol aktivity je mezi 09 - 11 hod. Pokud tedy chcete konzumovat sladké, v tuto dobu si s nimi naše slinivka nejlépe poradí
- pokles aktivity orgánů je mezi 21 - 23 hod. V tuto dobu je tedy nezatěžovat jídlem, pitím alkoholu apod.
UVAŘTE SI DÝŇOVOU POLÉVKU
- 1 dýně Hokkaidó
- zeleninový vývar
- strouhaný zázvor
- kurkuma, sůl, pepř, muškátový oříšek
- kapka dýňového oleje, dýňová semínka
A jak na to?
Dýni nakrájíme i se slupkou na menší kousky,dáme vařit do zeleninového vývaru s přidanou kurkumou, solí a pepřem.
Po změknutí dýně polévku rozmixujeme dohladka - můžete použít náš Hurom Blender ( předem můžeme pro jistotu odlít trochu vývaru do hrníčku, aby nebyla polévka řídká, lepší je ve finále vývarem hustotu doladit).
Dochutíme čerstvě nastrouhaným zázvorem a špetkou muškátového oříšku. Na talíři dozdobíme kapkou dýňového oleje a dýňovými semínky. DOBROU CHUŤ !